Gränser

För åldersgruppen tweens 9-12 år.

Här finns en film som tweens-gruppen kan titta på tillsammans som kompletterar övningen nedan. 

Nedan finns ett förslag på en introduktion för temat. Introducera det på ditt sätt – med egna ord, denna text eller en kombination.

Alla har rätt att bestämma hur nära andra får vara. Några måste stanna en bit bort, andra får komma närmare, och några får komma riktigt nära – och så finns det platser som är bara dina.

Ibland ser inte andra dina gränser, eller så bryr de sig inte om dem. Varför blir det så? Kanske vissa människor går över dina gränser även om du säger ifrån, och det är inte okej. Då är det bra att berätta för någon du litar på.

Alla har rätt att ha delar av livet som är sina alldeles egna, platser där ingen annan får vara. Vissa saker går att se, som en stängd dagbok, en låst telefon eller att du vill ha din kropp ifred. Andra saker är osynliga, som tankar och åsikter du inte vill säga högt. Du har rätt att bestämma vad andra människor får göra, se och höra av det som är ditt eget. Du har rätt att sätta gränser.

Det kan vara fint att ha hemligheter och ”egna rum”. Men om du har en hemlighet som det gör ont att tänka på behöver du prata med någon om det. Det är inte meningen att du ska vara ensam med det som är svårt, det är därför vi har varandra. Det tunga blir ofta lite lättare när du pratar om det med en vuxen du litar på eller med en vän som kan prata med en bra vuxen.

Ladda ner övningen > ”Gränser”

Ladda ner > övningsblad för ”Gränser”