Workshop – Film

Gör en kortfilm om någon av de viktiga frågorna projektet Suntprat tar upp. Perfekt program för en eller två kvällar med ungdomsgruppen!

Här finns programmet som en PDF:
Workshop – Film

WORKSHOP

Börja kvällen med att berätta om Suntprat och varför det är viktigt att prata om såna här saker. Här kan man använda sig av texter från ”Om Suntprat” eller ”Om Beroende” från vår hemsida, suntprat.se.

Dela in deltagarna i grupper om 4-5 personer.

Låt grupperna välja tema till sina filmer. Här är tre förslag:
• Rykande argument mot cannabis (legalisering)
• OK att säga nej – till alkohol!
• Porren påverkar personligt
Eller kom på ett eget tema! (Filmerna kan ha ett annat namn än temat)

Innan grupperna börjar filma är det bra att göra research så att de har mer koll på ämnet. Här är tips på två sidor om alkohol och porr:
Om alkohol och cannabis: CAN
Om porr:  UMO

När grupperna har valt tema är det dags för dem att börja arbeta. Vad vill de förmedla? Hur ska det förmedlas? Det går att göra filmer på många olika sätt. Man kan använda sig av grepp som stop motion, reportage, dramatisering, bildspel eller något annat. Det är helt fritt.

Skriv ett manus!

Innan grupperna börjar filma är det en bra idé att skriva ett manus för att veta vad som ska hända. Det behöver inte vara i detalj, utan en översikt och kanske några repliker. Går budskapet fram?

Dags att börja filma

Det funkar bra att filma med sin smartphone eller surfplatta. För att redigera filmen finns det olika appar. Med hjälp av exempelvis iMovie, VideoShow, iStopMotion kan man redigera, klippa, göra animationer o.s.v.

Musik

Musik är ofta viktigt i en film men tänk på att man inte får använda vilken musik som helst. Använd musik som du vet att du har rätt till. Man kan skapa egen musik i olika appar, t.ex. garage band. Eller så använder man musik från från gratissidor.

Visa filmen

Fixa lite snacks, poppa popcorn och ordna en mysig filmhörna. Det är dags att titta på filmerna. Bjud gärna in folk att komma och kolla på era filmer! I pdf:en finns biljetter och popcornbägare att skriva ut. Det kanske blir samtal bland ungdomarna efter att filmerna visas, ta vara på det. Kanske är det ämnen ni kan prata om i grupp vid nästa samling?

Lycka till!