Vänner

För åldersgruppen tweens 9-12 år.

Här finns en film som tweens-gruppen kan titta på tillsammans som kompletterar övningen nedan. 

Nedan finns förslag på introduktion för två olika teman. Introducera på ditt sätt – med egna ord, denna text eller en kombination.

Grupptryck & sånt

Alla vill ha kompisar och få vara med. Gänget kan se ut på olika sätt; kanske är det två bästisar mot världen, ett gäng gamers som hänger online eller ett helt fotbollslag. Att få vara med den där gruppen är oftast bra och roligt, men det kan vara klurigt ibland. Ibland förväntas vi vara på ett visst sätt fast vi egentligen inte riktigt vill, eller göra saker för att få vara med. Det kallas grupptryck. Det kan också vara så att alla i gänget får inte göra samma saker för sina vuxna. Olika vuxna har olika regler, och det kan vara jobbigt att vara den som inte får eller att känna sig annorlunda.

Ibland är det väldigt svårt att säga ifrån, även om vi egentligen vill. Det kan bli svårt att koncentrera sig och tänka på andra saker eftersom vi bara tänker på att vi borde ha sagt eller gjort något. Kanske får vi dåligt samvete eller skäms, och känner att vi borde sagt ifrån med en gång. Det är okej att inte våga, eller känna sig osäker. Kanske finns någon mer som tänker samma sak så ni kan göra det tillsammans? Kanske finns det en vuxen att berätta för, så att hen kan säga ifrån istället? Det är modigt att säga ifrån, och vem vet – kanske “modigheten” smittar av sig till någon mer.

Mobbning

Det är inte alltid vi är schyssta mot varandra. När någon blir behandlad illa av människor omkring sig, så illa att hen börjar må dåligt av det, då är det mobbning. Mobbning kan finnas i vilken grupp som helst och sker både bland barn och vuxna. Det är aldrig okej.

Om du känner dig mobbad eller tvingad till något som du inte vill kan du prata med någon vuxen som du litar på. Läraren i skolan, ledaren på fritidsaktiviteten eller någon annan bra vuxen – det är de vuxna som ska lösa situationen, inte barnen. Det är de vuxnas ansvar.

Att berätta om mobbing är inte skvaller oavsett om det är du eller någon annan som blir mobbad. Om du ser någon bli mobbad är det viktigt att säga ifrån. Du kan säga ifrån direkt när du ser att någon beter sig illa. Säg till de som är oschyssta, berätta för en vuxen eller både ock. Berätta gärna för den som blir mobbad att du bryr dig, så kanske hen känner sig mindre ensam.

Ladda ner övningen > ”Att ta ställning”