Vad gör Instagram med din hjärna egentligen?

Phantom Vibration Syndrome, vad är det? I sitt TedTalk “Is Social Media Hurting Your Mental Health? ” berättar Bailey Parnell att det är när man tror att telefonen har vibrerat i fickan, fast att den inte har det. Känner du igen dig?

När Bailey var på sin första semester på fyra år kollade hon telefonen hela tiden. Grejen var den att hon hade satt sin telefon på flygläge just med syftet att kunna lägga undan mobilen. Lite ironi. I undersökningar har höga nivåer av depression, ångest och stress kunnat kopplas till just sociala medier. Men vad är det då som gör oss så stressade? Bailey presenterar fyra faktorer som triggar igång vår stress:

  1. Bara det bästa!
    Oftast ser vi bara det bästa av våra vänners liv. Det är lättare att lägga upp semesterbilder från stranden än en vanlig grå torsdag i skolan. Egentligen vet vi att det är speciella ögonblick som delas, men när de kommer från alla håll så är det lätt att känna att ens eget liv inte är lika häftigt.
  2. ”Social valuta”
    Vi är nog många som kan känna igen oss i att vi tagit ner en bild från Instagram som inte “fått nog med likes”. När vi lägger ut bilder eller skriver inlägg så räknar vi värdet i den respons det genererar. Får vi inte nog med likes, kommentarer eller delningar kan det bidra till att vi känner oss mindre lyckade.
  3. FOMO
    En undersökning visade på att 7 av 10 universitetsstudenter i Kanada har funderat på att ta bort sociala medier. Anledningen till att de flesta har kvar sina konton och appar är rädslan att missa saker som exempelvis event eller kompishäng.
  4. Trakasserier
    40% av vuxna, som är aktiva online, har upplevt trakasserier på nätet och 73% har bevittnat det. Bailey påpekar också att det är så mycket vanligare att utsättas för trakasserier online om du är kvinna, hbtq-person, har en annan etnicitet eller hudfärg etc.

Men Bailey säger inte att vi tvärt ska sluta med sociala medier. Det är inte automatiskt en dålig grej. Det som är dåligt med sociala medier är egentligen hur vi människor använder oss av det, menar hon. Därför ger Bailey oss fyra tips på hur vi ska hantera sociala medier för ett bättre upplevelse:

  1. Identifiera problemet
    När du vet om att det finns ett problem så är det mycket lättare att se det. Bli medveten om att användandet av sociala medier kan påverka din psykiska hälsa.
  2. Granska dina sociala medier
    Fundera på vad du konsumerar och hur det får dig att må. Det kanske redan känns bra! Toppen! Men om inte:
  3. Skapa en bättre online-upplevelse
    Avfölj sånt som får dig att må dåligt! Det kan vara allt från kändisar eller bloggare till varumärken eller rent av “vänner” som du knappt känner längre. Bailey säger “Anything we do this often, is worthy of critical observation. Anything we spend this much time on doing has lasting effects on us.” Så visst ska de timmarna spenderas på ett bra sätt?
  4. Föregå med gott exempel
    Använd din plattform för att göra gott. Sprid positivitet, ge komplimanger, engagera dig i olika frågor eller tagga dina vänner i roliga och inspirerande videor. Internet går att använda till så mycket! Gör något bra av det.

Se gärna hela Bailey Parnells TedTalk ovan. Klippet är på engelska. Undertexter finns på engelska.