Tips och trix

Lästips

  • Noelias Hemlighet av Caroline Engvall
  • Värsta bästa nätet av Maria Dufva (finns även i lättläst version)
  • Värsta bästa hälsan : Maten – Kroppen – Hjärnan – Sömnen av Maria Dufva

Filmtips

Världen online. UR.
Samtycke för barn. Youtube.
Te och samtycke på svenska.
Te och samtycke på Engelska
De rättslösa. UR.  11-åriga Justine hittar plötsligt en helt annan värld – där barnens rättigheter står på spel. Hon bestämmer sig för att hjälpa barnen och tillsammans kämpar de för att skapa rättvisa. En berättelse som förklarar barnkonventionen och vad som händer när alla rättigheter försvinner.

Göra

Digifritids, digitalt fritids av Rädda Barnen och Generation Pep

Stödfunktioner

Jourhavande kompis Hos Röda Korsets ungdomsförbund finns chatten “jourhavande kompis”. Dit kan du som är upp till 25 år vända dig för att prata, alldeles anonymt.  

BRIS, Barnens Rätt I Samhället, har många stödfunktioner. Du kan ringa, chatta, maila eller skriva i forumet. Du kan också boka en telefontid med kurator på svenska, engelska eller arabiska.  

Ditt ECPAT Hos ECPAT kan du bland annat få hjälp och stöd kring kränkningar, hot och övergrepp på internet. Du kan också få hjälp att ta ner nakenbilder som spridits på nätet. 


Ledarmaterial

Lästips

  • Mitt barn på nätet av Maria Dufva (finns även om ljudbok)
  • Livsviktiga snack – rusta ditt barn för livet utgiven av Suicide Zero

Filmtips

Berätta för mig är en TV-serie för tweens som också kan fungera som samtalsunderlag om mobbing, utanförskap och relationer. Till serien finns en lärarhandledning med samtalsfrågor och handledning.

Göra


Stödfunktioner

Bris föräldrastöd Hos BRIS hittar du stödtelefon för vuxna, och en stödlinje för idrottsledare. På tis-tors finns också möjlighet att få samtal på arabiska.