Suntprat Tweens

Suntprat Tweens finns till för de som är 9-12 år. Suntprat Tweens finns för att göra det enklare att prata med barn om självkänsla och integritet, relationer, sexualitet och annat vi möter i livet. Genom att låta tweens fundera på och reflektera kring sånt här kan vi förebygga utanförskap, beroende och sexuella övergrepp, samt främja en god psykisk hälsa. Att prata kan bidra till att stärka ungas självkänsla, sätta gränser och göra egna, medvetna val. Nedan finns tips, aktiviteter, material och filmer som passar denna målgrupp.

Fylla i-bok

Det här är en bok där läsaren får fundera på hur den känner och tänker om sånt som kan röra sig i huvudet. Det handlar om känslor, drömmar och familjen, om sånt som är lätt och svårt och roligt och jobbigt.

Minecraft+Suntprat

Minecraftbanan kan vara en hjälp för att reflektera över hur vi mår i en miljö som är välbekant för barn och unga. Här hittar du Suntprats dilemmabana med tillhörande ledarhandledningen.

Livet online

”Äventyrslandet” är en film med tillhörande samtalsfrågor för tweens. Filmen handlar om internet, sociala medier och gaming.

Välj själv

“Välj själv” är en film med tillhörande material för tweens om alla val vi ställs inför en vanlig dag och hur vi hanterar dem.


LÄSTIPS

  • Noelias Hemlighet av Caroline Engvall
  • Värsta bästa nätet av Maria Dufva (finns även i lättläst version)
  • Värsta bästa hälsan : Maten – Kroppen – Hjärnan – Sömnen av Maria Dufva
  • Mitt barn på nätet av Maria Dufva (finns även om ljudbok)
  • Livsviktiga snack – rusta ditt barn för livet utgiven av Suicide Zero

FILM/TV-TIPS

Samtycke för barn. Youtube.
Världen online. UR.
De rättslösa. UR.  11-åriga Justine hittar plötsligt en helt annan värld – där barnens rättigheter står på spel. Hon bestämmer sig för att hjälpa barnen och tillsammans kämpar de för att skapa rättvisa. En berättelse som förklarar barnkonventionen och vad som händer när alla rättigheter försvinner.
Berätta för mig är en TV-serie för tweens som också kan fungera som samtalsunderlag om mobbing, utanförskap och relationer. Till serien finns en lärarhandledning med samtalsfrågor och handledning.

AKTIVITETER ATT GÖRA