Sociala medier-tips i oroliga tider

I oroliga tider kan det vara bra att tänka över på vilket sätt du använder sociala medier.

BEGRÄNSA INTAGET

När många inlägg i sociala medier handlar om oroligheter och krig kan det vara smart att begränsa tiden i sociala medier för att inte ständigt matas med oro. Bestäm dig för att bara titta ett visst antal gånger per dag eller en viss tid. Dessa inställningar brukar gå att göra i apparna eller i telefonens inställningar.

FINJUSTERA FLÖDET

Justera vilka du följer så att det är en blandning av viktig info, underhållning, vänner osv. Det går att rensa avfölja och dölja de du inte vill se. Såklart är det bra att följa nyhetsmedier (som inte alltid får en att må bra) men du kanske inte behöver följa precis alla som finns, det räcker kanske med ett par stycken? Välj några pålitliga källor, Ekot Sveriges radio och Krisinformation eller liknande. Och lägg till några konton som ger dig hopp!

VAR KÄLLKRITISK

I oroliga tider finns tendenser att osann info och konspirationsteorier kan spridas. Fundera därför på var nyheter kommer ifrån. Är de gamla? Vem tjänar på att du delar dem?

DISTRAKTIONER

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad på läget. Men det är också viktigt att ta en paus ibland och göra något helt annat. Läs en bok, se en tv-serie, sätt ihop en spellista, gör något med händerna!

FÖLJ HJÄLPORGANISATIONER

I tider av oro kan det kännas bra att hjälpa andra. Följ några hjälporganisationer i sociala medier och swisha en peng.

SÄKRA DINA LÖSENORD

Hackade konton, cyberintrång eller spridning av desinformation kan lättare undvikas om vi alla har starka lösenord och flerfaktorsautentisering. MSB har en bra sida för mer info.

Dela gärna bilden!