Självkänsla

För åldersgruppen tweens 9-12 år.

Här finns en film som tweens-gruppen kan titta på tillsammans som kompletterar övningen nedan. 

Nedan finns ett förslag på en introduktion för temat. Introducera det på ditt sätt – med egna ord, denna text eller en kombination.

Vad är självkänsla egentligen, och är det någon skillnad mot självförtroende? Vi kan dela upp det såhär: självförtroende, det är vad vi tänker om det vi kan, hur vi ser ut och sånt. Självkänsla, det handlar om vad vi tycker om oss själva och vad just jag har för värde. Både självförtroendet och självkänslan kan förändras, och kan till och med vara bättre och sämre på samma gång. Under en skoldag kanske jag har bra självförtroende under matten, eftersom jag är rätt bra på det, men sen ha superdåligt självförtroende under bilden för att det känns jättesvårt. Jag kan känna mig värdelös efter att jag råkat göra min kompis ledsen och samtidigt känna mig alldeles trygg och nöjd med mig själv när jag tänker på att det finns människor som gillar mig och jag blir glad av att hänga med.

Alla människor gör fel, men det betyder inte att vi är fel. Det är två väldigt olika saker. Till och med när det känns som att alla människor i världen hatar mig och allt bara går fel, så är jag inte fel. Väldigt ofta när saker går fel är det dessutom massor av grejer som påverkat, som vi inte kan hjälpa. Hade de där grejerna hänt en kompis hade vi antagligen inte tyckt det var kompisens fel. Om det istället hänt oss själva är det lätt att ta på sig skulden för allt möjligt. Det är väldigt synd, för det betyder att vi mår dåligt alldeles i onödan.

Även om det kan se ut som att det finns perfekta människor har alla delar av livet som känns svåra eller jobbiga. Kändisar, idrottsstjärnor, influencers, den coolaste på skolan – alla har grejer som känns jobbiga, även om de inte visar det. Det finns ingen som är perfekt. Alla kan inte vara lika bra på allt, och ingen kan vara bra på allt på samma gång. Men, det finns något du är bäst i världen på: du är den enda som kan vara du. Om vi tränar oss på att komma ihåg det får både självkänslan och självförtroendet extra pepp.

Ladda ner övningen > ”Recept på lycka”