Röka på i tv

Narcos, Weeds, Störst av allt, Bonusfamiljen, High Maintenance, Broad City, Boys, Eagles och Cannabis. Det är bara några exempel på tv-serier där karaktärerna använder cannabis. Har bilden av drogen förändrats i tv?

Det är solnedgång och romantisk stämning i sanden. En helt vanlig svensk kille tar fram en joint och tar några bloss. Han bjuder den helt vanliga svenska tjejen som sitter bredvid och så har de en fin, djup stund. Ja, så kan det se ut i våra svenska tv-serier nu. Men så har det inte alltid varit. Nej, för inte så länge sen framställdes cannabis enbart som något omoraliskt och som varnande exempel. Men nu är alltså läget ett annat, trots att cannabis nu, liksom då, är olagligt i Sverige. Anton Nyberg, en av manusförfattarna till tv-serien Eagles, säger till SVT som gjort en kortdokumentär om cannabis, att han ”ville skildra ungas bruk av alkohol och andra droger realistiskt”. Han säger också:

– Under vår research såg vi att ungdomar tar mycket droger, och jag upplever att deras syn på droger också är mycket mer normaliserad i dag.

Enligt en studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som presenterades förra året, är det unga män mellan 17 och 29 år som röker mest cannabis, men användningen har ökat också i stort. Från 2,5 procent av svenskarna 2013 till 3,6 procent 2017. Det är den högsta siffran som hittills noterats i Sverige.

Kanske påverkas vi i Sverige av legaliseringen av cannabis i USA och de amerikanska tv-serierna som också visar mer cannabis? Varken där eller här är det idag bara den slappa, roliga killen som röker på. Det är kreativa människor, människor från olika samhällsklasser och fnittriga tjejer som använder cannabis. I SVT-dokumentären Hollyweed – nu även i Sverige? säger journalisten Amit Levin:

– Från mitten av 90-talet till mitten av 00-talet syns en normalisering av cannabis. Det gick från att vara nåt farligt, till att vara icke-önskvärt till att vara nåt harmlöst och roligt och som skänker en extra kvalitet. 

Här kan du se SVT:s Hollyweed – nu även i Sverige?

På tal om rökning har Netflix-serien Stranger Things fått kritik för att innehålla mycket tobaksrökning. I den tredje säsongen förekommer det i varje avsnitt. Och serien är inte den enda där det röks en hel del. Enligt en rapport från Truth Initiative har ”audiovisuellt innehåll” (alltså film och serier typ) där tobak förekommer trefaldigats i de mest populära serierna på Netflix under det senaste året. Då är ändå inte tobak något nytt i film och tv. Tobaksbolagen har nämligen gett både pengar och cigaretter till filmproduktioner i många, många år så att deras produkter kan sälja. Och rökning i tv-serier påverkar, säger Mervi Hara, verksamhetsledare på folkhälsoföreningen Finlands ASH, till Svenska Yle.

– Oftast ser man på film eller tv-serier på fritiden, vilket gör att man är mer öppen för påverkan än om man ser någonting som uttryckligen är reklam.

Men nu ska det bli ändring för Netflix. En talesperson för Netflix har i en intervju med tidskriften Varity  sagt att serier till barn och unga kommer helt utesluta rökning och användning av e-cigaretter, med undantag för ”skäl till historiska eller faktiska omständigheter”. Talespersonen sa också att de starkt stöder artistiska uttryck, samtidigt som de vet att rökning är skadligt och att en positiv gestaltning av rökning kan påverka unga.