Prokrastinera inte mera

Pluggar eller jobbar du hemifrån? Det kan göra att ordet PROKRASTINERING är högaktuellt hos dig. Det betyder helt enkelt ”att skjuta upp det man borde göra”. Vissa upplever det svårare att fokusera på rätt saker när man sitter hemma. Då blir det lätt att man istället slösurfar, städar, spelar datorspel, diskar eller kollar youtube istället för det man egentligen skulle göra.

Men det går att hålla sig fokuserad på rätt saker med lite hjälp. Här får du tips på hur du slutar prokrastinera.

GÖR LISTOR. Skriv ner allt du ska göra och behöver komma ihåg. Det är skönt att inte ha allt i huvudet. Men gör inte en för lång lista! Då kan det kännas som ett allt för stort projekt att ta tag i. Gör en lista med de saker som behöver göras just idag och en annan lista för det som kan göras längre fram. När du gjort ett visst antal punkter så kan du belöna dig med något, se tips 3.

SCHEMALÄGG. Bestäm dig för att under en viss tid SKA du plugga eller jobba enligt plan. En sån metod kallas pomodoro-tekniken. Googla! Finns som app. Går ut på att sätta timer på 25 min (jobba effektivt) sen paus 5 min. Detta gör du 4 gånger och sen är det dags för längre paus.

BELÖNING.
Det kan vara lättare att få saker gjort om man vet att en belöning väntar. Det kan va en kopp kaffe, en promenad, ett tv-serieavsnitt, ett mobilspel eller fika. Men här gäller det att känna sig själv och fundera på vilken belöning som är lämplig. Om du vet att du inte kan sluta scrolla när du väl börjat så är det t.ex. ingen lämplig belöning.

MÅLBILD.
Hur skönt känns det inte när jobbet är gjord? Eller när skoluppgiften är inlämnad? Föreställ dig din målbild, hur det kommer kännas då och hur du ska fira. Det kan hjälpa dig att bli motiverad inför de uppgifter du har framför dig.

BONUSTIPS! Stäng av notiser och aviseringar på mobil och dator så att inget stör.