Känner du dig nere?

Känner du dig nere? Då kommer här några förslag på enkla saker att göra för att må bättre. Men VIKTIGT att komma ihåg är att det är skillnad på att känna sig lite nere och att ha t.ex en depression. (Det kan va svårt att veta skillnaden så det bästa är att prata med någon man litar på eller söka hjälp.)

KLAPPA DJUR
Det finns forskning som visar att när vi rör vid husdjurens päls så får vi lägre blodtryck, stresshormon minskar och välmåendehormon ökar. Så om du inte är allergisk, leta upp närmaste katt!

GRÅTA. Att gråta verkar vara en naturlig detox, forskare tror att kemikalier vi samlat på oss kan rensas ut genom gråt. Dessutom skickar hjärnan ut lugnande endorfiner och annat smärtstillande för att lugna ögat. Det är helt naturligt att gråta och det verkar som det gör oss lugnare.

PROMENADER. Det finns hur mycket som helst som är bra med promenader! Så bra att det faktiskt ibland skrivs ut på recept av läkare. Frisk luft, klarare tankar, dagsljus, endorfiner skickas ut i kroppen.. listan kan göras lång. Allra bäst blir det om du också får upp pulsen.

DUSCH. Ta en dusch. Du blir piggare och att tvätta bort smuts och damm gör troligtvis att du känner dig mycket fräschare!

TÄND LJUS. Att ha det mysigt och ombonat runt omkring sig är viktigt för hur man mår. Och dessutom kan ju ljuset få symbolisera något eller någon som man vill tänka på.

LYSSNA PÅ MUSIK. Musik minskar stresshormon och ökar välmåendet. Välj din favoritmusik och slappna av.

SKRIV. Det behöver inte vara en dagbok men det är bra att skriva ner sina känslor. Det blir en slags bearbetning som kan få dig att må bättre.

HANDARBETE. Stickning, måla, tälja, rita, vika? Handarbete verkar va bra för hjärnutveckling och känslomässiga hälsan. Om du gör nåt lätt som går automatiskt så får tankarna flyga fritt. Och om du gör nåt mer komplicerat så kan det distrahera jobbiga tankar. Välj själv vad du behöver just idag!

SOV. Sömn är viktigt för att kroppen ska återhämta sig och för att hjärnan ska kunna bearbeta intryck. Om du är nere kanske du är trött och en tupplur eller god natts sömn kan göra att du vaknar upp som en ny människa. Eller i alla fall lite piggare.