Instagram-inlägg

Här är en del av innehållet som återfinns på Suntprats instagram. Följ det för att se senaste nya uppdateringarna.

Använd gärna bilderna och texterna nedan i era ungdomsgrupper på det sätt som passar just er. Skriv ut och sätt upp? Skicka som kort? Använd som diskussionsunderlag?


8 tips för sociala medier i corona-tid

Hela tiden får vi höra hur vi kan skydda oss mot pandemin. Tvätta händerna, stanna hemma, hosta i armvecket osv (superviktigt att göra!). Men infodemin då? Alltså att vi ständigt överskjöljs med coronainfo där det kan vara svårt att veta vad som är sant. Hur skyddar vi oss mot den? Här kommer några tips på hur du kan förhålla dig till sociala medier.

BEGRÄNSA INTAGET
Vissa har kanske mer tid nu och då finns risken för mer slösurf på sociala medier. Det gör att man hela tiden matas med coronainfo från en mängd olika håll. Därför kan det vara smart att begränsa tiden på t.ex. Facebook, Instagram och Twitter. Bestäm dig för att bara titta ett visst antal gånger per dag eller en viss tid. Eller ta bort appen (då kan du gå in via webbläsare om du behöver men det är krångligare).

FINJUSTERA FLÖDET
Följ inte personer eller konton som får dig att må dåligt. Rensa, avfölj och dölj osv. Såklart behöver man följa nyhetskanaler (som inte alltid får en att må bra) men det räcker kanske med ett par stycken? Välj några pålitliga källor, @ekotsverigesradio @krisinformation eller liknande. Och lägg till några konton som gör dig glad!

VAR KÄLLKRITISK
I krissituationer finns tendenser att osann info och konspirationsteorier kan spridas. Fundera därför på var nyheter kommer ifrån. Är de gamla? Vem tjänar på att du delar dem? Ett problem med sociala medier är att algoritmerna som styr innehållet kan göra att extrem info visas mer än den som kanske är sann. Risk för infodemi alltså.

UMGÅS DIGITALT
Sociala medier handlar ju inte bara om att scrolla ett flöde och läsa info. Det handlar ju om att hålla kontakten med nära och kära. Så även om tips 1 handlade om att begränsa tiden på sociala medier så är det kanske ännu viktigare att fundera på VAD du gör på sociala medier. Umgås mycket! Men via en skärm. Fika? Spela spel? Och viktigt, om ni vill prata om corona, sätt en tidsgräns för hur länge det får handla om det, sen får det räcka!


Ledare? Utnyttja tiden!

Vissa har hur mycket som helst att göra nu. Andra har mycket mindre att göra. För de ledare och ledargrupper som plötsligt har fått ett luftigt schema, kanske med inställda verksamheter, så passar det perfekt att utnyttja tiden och lära sig mer.

Suntprat har 20 korta filmer som ingår i filmserier om alkohol, nätporr, gaming, droger. Till utbildningsfilmerna finns samtalsfrågor från Studieförbundet Bilda. Dessutom finns föreläsningarna från Suntprats konferens att se på UR play. De är ett bra komplement till utbildningsfilmerna. suntprat.se/konferens

Fundera på vad ni i er ledargrupp skulle behöva lära er mer om och välj ut filmer utifrån just era behov.

1. Se några av utbildningsfilmerna. Kom gemensamt överens om vilka filmer ni ska se innan ni ses. Innan utsatt tid ska alla ha kollat på klippen.

2. Läs igenom samtalsfrågorna innan ni ses. Då hinner du fundera lite innan ni pratar om dem.

3. Starta ett videosamtal. Utse en ledare för samtalet som fördelar ordet. Gå en runda och kolla hur alla mår innan ni sätter igång med frågorna.

4. Svara på frågorna i tur och ordning. Tydliga rundor är bra om det ska bli ett bra samtal i en videokonferens.

5. Bestäm vad ni ska se inför nästa gång. Och bestäm när nästa gång är.


Det är okej att..

Det alla dessa ”okej” har gemensamt är att de handlar om att fundera på vad DU vill och att du ska kunna göra val som du mår bra av. Och bara för att det är okej betyder det inte att det är lätt alla gånger. Men övning ger färdighet!

DET ÄR OKEJ ATT TACK NEJ. Antingen när någon vill fylla på i ditt glas men du inte vill ha. Eller om du blir bjuden på en fest du egentligen inte vill gå på.

DET ÄR OKEJ ATT ÄNDRA SIG. Kanske har du först sagt att du ska komma på festen men sen ångrat dig. Det är okej! Eller att du efter några glas kommit på att nu vill du inte ha mer alkohol. Att ändra sig går bra!

DET ÄR OKEJ ATT GÅ HEM TIDIGT. Du behöver inte vara kvar till sist i en miljö som du inte känner dig bekväm eller trygg i.

DET ÄR OKEJ ATT DANSA NYKTER. Dans har med självförtroende att göra och det finns bättre sätt att få ökat självförtroende än alkohol. Nämligen övning, pga det ger färdighet! Våga testa olika sätt att röra sig någorlunda avslappnat till musik själv framför spegeln hemma. Riktigt bra musik är ett måste! Yes, cringe-varning men väldigt utvecklande.

DET ÄR OKEJ ATT FÖLJA MED UT. Även om du inte vill dricka alkohol så är det okej att följa med kompisarna ut (om du har åldern inne vill säga) eller på en fest. Såklart ska man inte behöva missa festligheter bara för att man inte vill dricka. Och ett riktigt bra tips är att kolla om någon mer ska vara nykter. Det kan vara roligare att vara minst två!

DET ÄR OKEJ ATT STANNA HEMMA. FOMOn kan va stark men annars kan det vara bra att komma ihåg att man måste inte alltid följa med på allt som händer. Fast kom ihåg att det kanske inte alltid är bra att stanna hemma precis alla kvällar. Ibland måste man utmana sig, träffa nya människor och vara i nya miljöer för att utvecklas.

DET ÄR OKEJ ATT HA KUL. Kom ihåg att alkohol inte behöver vara synonymt med ”kul”. Alkohol har inte monopol på ”kul”. Du behöver inte vara ”den tråkiga” bara för att du inte vill dricka. ”Kul” handlar om inställning. Kul blir det om man gör det kul!

Ps. Det är 18-årsgräns på alkohol av anledningar. Vet du vilka?


Prokrastinera inte mera

Pluggar eller jobbar du hemifrån? Det kan göra att ordet PROKRASTINERING är högaktuellt hos dig. Det betyder helt enkelt ”att skjuta upp det man borde göra”. Vissa upplever det svårare att fokusera på rätt saker när man sitter hemma. Då blir det lätt att man istället slösurfar, städar, spelar datorspel, diskar eller kollar youtube istället för det man egentligen skulle göra.

Men det går att hålla sig fokuserad på rätt saker med lite hjälp. Här får du tips på hur du slutar prokrastinera.

GÖR LISTOR. Skriv ner allt du ska göra och behöver komma ihåg. Det är skönt att inte ha allt i huvudet. Men gör inte en för lång lista! Då kan det kännas som ett allt för stort projekt att ta tag i. Gör en lista med de saker som behöver göras just idag och en annan lista för det som kan göras längre fram. När du gjort ett visst antal punkter så kan du belöna dig med något, se tips 3.

SCHEMALÄGG. Bestäm dig för att under en viss tid SKA du plugga eller jobba enligt plan. En sån metod kallas pomodoro-tekniken. Googla! Finns som app. Går ut på att sätta timer på 25 min (jobba effektivt) sen paus 5 min. Detta gör du 4 gånger och sen är det dags för längre paus.

BELÖNING.
Det kan vara lättare att få saker gjort om man vet att en belöning väntar. Det kan va en kopp kaffe, en promenad, ett tv-serieavsnitt, ett mobilspel eller fika. Men här gäller det att känna sig själv och fundera på vilken belöning som är lämplig. Om du vet att du inte kan sluta scrolla när du väl börjat så är det t.ex. ingen lämplig belöning.

MÅLBILD.
Hur skönt känns det inte när jobbet är gjord? Eller när skoluppgiften är inlämnad? Föreställ dig din målbild, hur det kommer kännas då och hur du ska fira. Det kan hjälpa dig att bli motiverad inför de uppgifter du har framför dig.

BONUSTIPS! Stäng av notiser och aviseringar på mobil och dator så att inget stör.


Förebild

Vilka personer är viktiga i ditt liv? Och vem kan du få bli viktig för?


Fastan

🎄”…för där emellan kommer fastan..” 🐣 Nu är vi mellan jul och påsk och på onsdag 26/2 börjar fastan som avslutas på påskafton. Oavsett vad man tror på så kan fastetiden vara en bra tid att fundera på vad som tar plats i livet.

Att fasta behöver alltså inte bara betyda att du avstår från att äta. Det kan lika gärna vara att avstå sociala medier, alkohol, gaming eller vad som helst egentligen. Fastan är att avstå något för att vinna något annat. Det man vinner beror ju på vad det är man har avstått. Att skippa tv-tittande kan innebära vunnen tid som kan ägnas åt reflektion, gå ut i naturen eller träffa vänner. Att avstå utelunch innebär sparade pengar som kanske kan skänkas till någon som behöver det bättre.

Kolla in bilderna och fundera på hur just du vill fasta! 🙏


Känner du dig nere?

Känner du dig nere? Då kommer här några förslag på enkla saker att göra för att må bättre. Men VIKTIGT att komma ihåg är att det är skillnad på att känna sig lite nere och att ha t.ex en depression. (Det kan va svårt att veta skillnaden så det bästa är att prata med någon man litar på eller söka hjälp.)

KLAPPA DJUR
Det finns forskning som visar att när vi rör vid husdjurens päls så får vi lägre blodtryck, stresshormon minskar och välmåendehormon ökar. Så om du inte är allergisk, leta upp närmaste katt!

GRÅTA. Att gråta verkar vara en naturlig detox, forskare tror att kemikalier vi samlat på oss kan rensas ut genom gråt. Dessutom skickar hjärnan ut lugnande endorfiner och annat smärtstillande för att lugna ögat. Det är helt naturligt att gråta och det verkar som det gör oss lugnare.

PROMENADER. Det finns hur mycket som helst som är bra med promenader! Så bra att det faktiskt ibland skrivs ut på recept av läkare. Frisk luft, klarare tankar, dagsljus, endorfiner skickas ut i kroppen.. listan kan göras lång. Allra bäst blir det om du också får upp pulsen.

DUSCH. Ta en dusch. Du blir piggare och att tvätta bort smuts och damm gör troligtvis att du känner dig mycket fräschare!

TÄND LJUS. Att ha det mysigt och ombonat runt omkring sig är viktigt för hur man mår. Och dessutom kan ju ljuset få symbolisera något eller någon som man vill tänka på.

LYSSNA PÅ MUSIK. Musik minskar stresshormon och ökar välmåendet. Välj din favoritmusik och slappna av.

SKRIV. Det behöver inte vara en dagbok men det är bra att skriva ner sina känslor. Det blir en slags bearbetning som kan få dig att må bättre.

HANDARBETE. Stickning, måla, tälja, rita, vika? Handarbete verkar va bra för hjärnutveckling och känslomässiga hälsan. Om du gör nåt lätt som går automatiskt så får tankarna flyga fritt. Och om du gör nåt mer komplicerat så kan det distrahera jobbiga tankar. Välj själv vad du behöver just idag!

SOV. Sömn är viktigt för att kroppen ska återhämta sig och för att hjärnan ska kunna bearbeta intryck. Om du är nere kanske du är trött och en tupplur eller god natts sömn kan göra att du vaknar upp som en ny människa. Eller i alla fall lite piggare.


Reflektera inför varje ny månad

Vad tar plats i ditt liv? Dags för ny månad och då passar det riktigt bra att ta en stund och fundera på vad som hände månaden som gick och hur du vill att kommande månad ska bli.

Omstart och löften vid nyår kan va bra men också kännas stort och oöverkomligt. Därför är månadsskiften, som ju kommer oftare, bra påminnelser om att det kan vara viktigt att fundera på vad som tar plats i livet.