Inspirations-konferens 19 oktober

Du som möter unga inbjuds till en dag med riktigt bra föreläsningar och workshops om Suntprats ämnen; psykisk hälsa, beroenden och vikten av att prata om svåra saker.

Save the date:
Torsdag 19 oktober i Göteborg.

Om konferensen

Konferensen riktar sig till dig som i ditt arbete eller ideellt möter unga. Här kommer du få tips, material, inspiration och idéer att ta med till ditt sammanhang.


Anmälan

Sista anmälningsdag är 5 oktober!

Konferensen har begränsat antal platser, om ni är många från samma organisation eller arbetsplats kan det vara så att ni inte får alla platser ni önskar. Vi vill att så många som möjligt från olika sammanhang ska få ta del av konferensen.

Om du anmält dig och sen skulle få förhinder och inte kunna delta är det viktigt att du meddelar det så att någon annan kan få din plats. Skriv då till suntprat@gmail.se


Program

9.00 Mingel, fika, incheckning
9.30-12.15 Föreläsningar
12.15-13.30 Lunch och testa Suntprat-material (”Killmiddag” för de killar som vill)
13.30-14.15 Workshop 1
14.30-15.15 Workshop 2
15.15-15.45 Fika och testa Suntprat-material
15.45- 16.30 Föreläsning och avslutning


Föreläsare

Henrik Wahlström

Henrik är instagramprofilen som pratar mycket om psykisk ohälsa. Han kommer att föreläsa om att leva med bipolär sjukdom och om hur vi kan minska stigmatiseringen och börja prata mer öppet om hur vi mår.

Kim Ringmar Sylwander

Kim Ringmar Sylwander forskar om barns närvaro på Internet. Hon har gjort Barnombudsmannens kartläggning av kunskap om pornografins inverkan på barn och unga och den kommer hon att prata om på konferensen.

Stina Ljungdahl

Vad möter ungdomar i sin vardag?

Stina Ljungdahl ger oss en inblick i ungdomars utsatthet idag. Droger, kränkningar och utnyttjande – en vardag online och på andra platser där ungdomar finns. 

Stina Ljungdahl, tf kommunpolis i Halmstad, har byggt upp ett förtroende bland barn och ungdomar hon möter. ”Stina är bra, henne kan man lita på!” sa en av ungdomarna på en fritidsgård i ett område där hon jobbar.


Workshops

Efter lunch finns två pass för workshops. Workshop och seminarier har begränsat antal platser, först till kvarn! Du anger i anmälan vilken/vilka workshop du i första hand vill gå på.

A. Kreativitet och drama i Suntprat 

Lena Ilmarson hjälper oss att hitta ett kreativt förhållningssätt när vi använder olika metoder för att prata tillsammans med barn och ungdomar om vad som tar plats i livet och hur det får en att må. Hon använder bland annat drama och vi kommer att få bekanta oss lite med forumspel som är en av metoderna som finns i Suntprat.

Om du får plats på denna workshop hinner du bara gå på den under workshoptiden eftersom den är 1,5 timme.

B. Suntprat Tweens

För den som möter barn i åldrarna 9–12 år så finns Suntprat Tweens metoder och material. I denna workshop får vi inblick i dessa och pröva det, samt prata om vad som kan röra sig i huvudet i tweensåldern. Aktiviteter är ofta ett bra sätt att sätta i gång och prata och det är något vi vill ta vara på i Suntprat Tweens.

45 min.

C. Suntprat <3 Minecraft = sant

Suntprat har utvecklat två dilemmabanor i Minecraft, med tillhörande ledarhandledning, för att starta samtal med unga om sådant som tar plats i livet. Historierna utspelar sig kring några ungdomar i klass 5B på Skogsbackeskolan och vi får välja väg i olika relationella beslut och vägval de gör i livet samt reflektera kring olika situationer de ställs inför.

Tillsammans går vi igenom en av Suntprats dilemmabanor i Minecraft för att testa på metodiken och uppleva hur vi tänker oss att man kan använda Minecraft för att prata med unga om sånt som tar plats i livet. Du behöver inte ha några större förkunskaper av Minecraft utan vi går igenom banan tillsammans i storgrupp och diskuterar de olika valen och hur banorna kan användas.

45 min.

D. MåBracelets

Om du väljer denna workshop så får du göra något praktiskt med dina händer. Aktiviteten ”MåBracelets” innebär att knyta ett armband i olika färger där varje färg symboliserar en skyddsfaktor som ökar vår motståndskraft mot psykisk ohälsa.

Vi knyter armbanden, pratar om vad skyddsfaktorer är och hur man kan använda denna aktivitet tillsammans med ungdomar.

45 min.

E. Testa ”Vara Nere”

Vara nere är ett initiativ som syftar till att rusta unga för livet. Koncepetet vill höja ungas kunskaper om psykisk ohälsa, inspirera till mer dialog och öka förmågan att stötta sina kompisar. Utbildningen är framtagen av Mind och Studieförbundet Bilda, med stöd av Allmänna arvsfonden. 

Under Sunpratkonferensen har du möjlighet att under 45 minuter få del av några av de verktyg som kursen erbjuder och du kommer också få möjligheten att pröva dessa verktyg genom att arbeta med case. 

45 min  

F. Kan jag göra skillnad för barn och ungdomar? 

Ett seminarie om vad som gör skillnad, om att bygga förtroenden och om att finnas där barn och ungdomar finns. Vad kan jag göra där jag möter barn och ungdomar?

Stina Ljungdahl, tf kommunpolis i Halmstad.

45 min  

Testa #killmiddag (OBS! under lunchen och endast för killar)

#Killmiddag är ett samtalsforum framtaget av jämlikhetsstiftelsen Make Equal. #Killmiddag vill ge killar och män chansen att börja med sig själva i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle. Det är ett sätt för män att i en trygg miljö prata om hur det är att vara kille/man utifrån olika teman.  

Nu har du chansen att få testa på detta koncept. Vi äter en god lunch och du får möjlighet att samtala om viktiga ämnen som t ex vänskap, skörhet, kärlek eller ego. 

45 min (Eftersom denna aktivitet är på lunchen hinner du vara med på två ytterligare workshops om du vill)


Kostnad

Konferensen är gratis och enkel lunch och fika ingår.


Anmälan


Plats

Konferensen är i Redbergskyrkan, Landerigatan 9 i Göteborg. Spårvagnlinje 1 och 3. Stannar på Stockholmsgatan. Buss 17, hållplats Redbergsplatsen eller Härlanda.

Frågor?

Skriv till suntprat@gmail.com