Föreläsningar

Från Barnrättsdagarna 2021

Barnrättsdagarna är en årlig mötesplats för alla som vill utveckla sig och sitt arbete inom barnrättsområdet.

Går det att prata sig till psykisk hälsa? med Anna Karin Herngren Wirdheim och Linda Ulmå


Från Suntpratkonferensen 12 mars 2020

På konferensen fick vi lyssna till flera föreläsningar och delta i seminarier och workshops. Vi hoppas att ni som var med fick med er nya insikter och inspiration i arbetet med unga.

I samarbete med UR Samtiden finns konferensens föreläsningar inspelade och nedan kan du titta på dessa samt klicka dig vidare för att läsa, titta eller lyssna på mer material.


Magnus Jägerskog: Hur kan vi hjälpa våra barn och tonåringar?

Allt fler unga lider av psykisk ohälsa i dag och Sverige sticker även ut internationellt när det gäller psykisk ohälsa bland unga. Här ger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog en överblick på hur situationen ser ut och hur vuxna och samhället kan göra skillnad.

Magnus Jägerskog

Magnus är generalsekreterare för BRIS. Han inledde dagen med att tala om hur tonåringar mår idag.

Arbetsmaterial

Som ledare är din roll att få deltagarna att prata och att se till att samtalet fördelas bra och inte skadar eller kränker någon. På denna sida finns massor med tips!

Här finns fakta och tips som kan göra det lite lättare att prata om alkohol med ungdomar.


Moa Mannheimer: Så pratar du om svåra saker

Sex, porr, alkohol, ångest och död – det finns många ämnen som vi helst undviker att prata om. Men tystnaden leder istället till att man tänker på det ännu mer menar psykolog Moa Mannheimer som här kommer med konkreta tips på hur man kan prata med barn och unga om svåra saker.

Moa Mannheimer

Moa är leg. psykolog och guidade oss igenom hur man börjar prata om svåra saker. Moa har även medverkat i Suntprats utbildningsfilmer.

Arbetsmaterial

1.1 Ungdomspanelen – När man vill prata med en vuxen om jobbiga saker, till vem vänder man sig?

1.2 Förhållningssätt – Suntprats projektledare Anna Karin berättar om projektet och ger tips om hur man för ett bra samtal.

1.3 Att komma ur ett beroende – Hur är det att inse att man sitter fast i ett beroende? Amy delar med sig av sin berättelse och hur det var att söka hjälp.

1.4 Om beroende – Jimmy Fehrm, lärare på socialpedagogutbildningen och kurator på Albins folkhögskola berättar hur hjärnan fungerar och hur ett beroende skapas.

1.5 Hur börjar man prata? – Moa Mannheimer, leg. psykolog, ger tips om hur man som vuxen kan föra öppna samtal med unga.

1.6 Söka hjälp – Hur gör man för att söka hjälp när man själv eller någon i omgivningen fastnat i ett beroende?

Suntprats utbildningsfilmer i kombination med dessa samtalsfrågor som Studieförbundet Bilda tagit fram finns för att ni i ledargrupp eller arbetslag ska inspireras att börja prata med varandra.


Ångestpodden: Livet bakom skärmen

Om man sommaren 2016 tog en titt på Ida Höckestrands instagramkonto var det lätt att tro att livet lekte. Men det var också det året som Ida drabbades av en svår depression. Här berättar hon och Sofie Hallberg, som tillsammans driver Ångestpodden, om hur livet bakom skärmen ser ut egentligen och hur man kan hjälpa unga hantera ångest och känslan av att inte vara bra nog.

Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand

Ida och Sofie driver Ångestpodden. De pratade om ”Livet bakom skärmen”. Fotograf: Ophelia Larsson

Arbetsmaterial

Phantom Vibration Syndrome, vad är det? I sitt TedTalk “Is Social Media Hurting Your Mental Health? ” berättar Bailey Parnell att det är när man tror att telefonen har vibrerat i fickan, fast att den inte har det. Känner du igen dig?

Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpodden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa.


Harry Skärlund: Så pratar du om porr med dina barn

För många unga blir nätporr en tidig introduktion till sex men något som kan vara svårt att prata om. Här berättar Harry Skärlund, som själv har erfarenhet av porrberoende, om hur man kan prata med barn och unga om nätporr.

Harry Skärlund

Harry föreläser om porr och han har även medverkat i Suntprats utbildningsfilmer.

Arbetsmaterial

5.1 Nätporr – Det här med nätporr, hur förhåller man sig till det?

5.2 Nätporr och jämställdhet? – Johan Petterson arbetar som jämlikhetskonsult hos Make Equal. Han berättar om hur dagens lättillgängliga nätporr kan bli ett substitut för sexualupplysning och vilka konsekvenser det kan medföra.

5.3 Vi måste prata nätporr – Maria Dufva är kriminolog och författare. Maria berättar om hur hon möter unga som vill prata om nätporr just för att det är så få vuxna som pratar om det.

5.4 Att möta nätporr som ung – Harry Skärlund mötte, som så många andra, nätporren i tidig ålder. Han berättar om hur det påverkade honom och hur det kom sig att han valde att sluta konsumera porr.


Edvard Wiberg: Vad driver generation Z

En föreläsning om generation Z – händelser som format dem och vad som driver dem. Edvard Wiberg ger tips på hur man kan undvika krockar mellan generationerna, och vilka nycklar som kan låsa upp den potential de besitter. 

Edvard Wiberg

Edvard föreläser kring krockar mellan generationer och kultur, och pratar om vad som kännetecknar den unga generationen, skapar förståelse får beteende och ger nycklar till att låsa upp den potential de besitter.


Jens Marklund: Lär dig förstå dina barns spelande

Vad gör barnen framför skärmen egentligen, och varför ska du som vuxen bry dig? Det får du svar på i denna föreläsning av gamingexperten Jens Marklund.

Gaming

Jens Marklund kan det mesta om gaming och lärde ut grunderna i vad gaming är, de populäraste spelen och om fördelar och fallgropar.

Arbetsmaterial

4.1 Gaming – Vad tycker vår ungdomspanel om gaming?

4.2 En gamers tankar – Amelie har älskat gaming sedan hon var liten. Idag ser hon både för- och nackdelar som finns i communityt.

4.3 Om gamingvärlden – Oskar Foldevi, leg. psykolog, jobbar på Reconnect och möter unga som vuxna som har svårt att slita sig från sina spel. Han berättar om olika sorters spel, om de bra sakerna som ett aktivt spelande för med sig men också om de fällor som är lätta att hamna i.

4.4 Ohållbart spelande? – Oskar Foldevi, leg. psykolog, jobbar på Reconnect och möter unga som vuxna som har svårt att slita sig från sina spel. Oskar informerar om olika varningstecken för att spelandet har gått från att vara ett intresse till att ta upp mer tid än vad som först var tänk och hur man kan söka hjälp.