Familj

För åldersgruppen tweens 9-12 år.

Här finns en film som tweens-gruppen kan titta på tillsammans som kompletterar övningen nedan. 

Nedan finns ett förslag på en introduktion för temat. Introducera det på ditt sätt – med egna ord, denna text eller en kombination.

Familjer kan se ut på en mängd olika sätt. De kan vara små och stora, det kan finnas en eller flera vuxna med alla möjliga liv och bakgrunder. Vissa bor med sina biologiska föräldrar, andra med fosterföräldrar, adoptivföräldrar eller andra vuxna. Ibland är ni vänner, och fattar precis vad den andra menar, andra gånger är det alldeles omöjligt att förstå varandra. Ibland kan det vara lugnt och tryggt i en familj och ibland är det jobbigt. Kanske gör någon dig illa, kanske någon dricker mycket alkohol, kanske bråken blir alldeles för stora.

Det kan vara så att en vuxen säger att du inte får berätta om något som har hänt. Det finns fina och roliga hemligheter, och de är bra. En del hemligheter känns jobbiga att inte få berätta. Om du har en hemlighet som du mår dåligt av behöver du prata med någon om det, även om det kan kännas svårt att berätta. Du behöver inte vara ensam. Det jobbiga blir mindre jobbigt när du pratar om det med en vuxen du litar på eller en vän som kan hjälpa dig att göra det.

Ladda ner övningen > ”Drömregler”