Är det okej att..

Det alla dessa ”okej” har gemensamt är att de handlar om att fundera på vad DU vill och att du ska kunna göra val som du mår bra av. Och bara för att det är okej betyder det inte att det är lätt alla gånger. Men övning ger färdighet!

DET ÄR OKEJ ATT TACK NEJ. Antingen när någon vill fylla på i ditt glas men du inte vill ha. Eller om du blir bjuden på en fest du egentligen inte vill gå på.

DET ÄR OKEJ ATT ÄNDRA SIG. Kanske har du först sagt att du ska komma på festen men sen ångrat dig. Det är okej! Eller att du efter några glas kommit på att nu vill du inte ha mer alkohol. Att ändra sig går bra!

DET ÄR OKEJ ATT GÅ HEM TIDIGT. Du behöver inte vara kvar till sist i en miljö som du inte känner dig bekväm eller trygg i.

DET ÄR OKEJ ATT DANSA NYKTER. Dans har med självförtroende att göra och det finns bättre sätt att få ökat självförtroende än alkohol. Nämligen övning, pga det ger färdighet! Våga testa olika sätt att röra sig någorlunda avslappnat till musik själv framför spegeln hemma. Riktigt bra musik är ett måste! Yes, cringe-varning men väldigt utvecklande.

DET ÄR OKEJ ATT FÖLJA MED UT. Även om du inte vill dricka alkohol så är det okej att följa med kompisarna ut (om du har åldern inne vill säga) eller på en fest. Såklart ska man inte behöva missa festligheter bara för att man inte vill dricka. Och ett riktigt bra tips är att kolla om någon mer ska vara nykter. Det kan vara roligare att vara minst två!

DET ÄR OKEJ ATT STANNA HEMMA. FOMOn kan va stark men annars kan det vara bra att komma ihåg att man måste inte alltid följa med på allt som händer. Fast kom ihåg att det kanske inte alltid är bra att stanna hemma precis alla kvällar. Ibland måste man utmana sig, träffa nya människor och vara i nya miljöer för att utvecklas.

DET ÄR OKEJ ATT HA KUL. Kom ihåg att alkohol inte behöver vara synonymt med ”kul”. Alkohol har inte monopol på ”kul”. Du behöver inte vara ”den tråkiga” bara för att du inte vill dricka. ”Kul” handlar om inställning. Kul blir det om man gör det kul!

Ps. Det är 18-årsgräns på alkohol av anledningar. Vet du vilka?