3 finfina dryckesalternativ!

Vill du bjuda på något lite lyxigt på nästa fest eller häng med vännerna?

Att ställa fram lite läsk eller lite cider (Eller kanske ska det kallas fruktdryck med ciderkaraktär, eller vad det nu står på flaskorna.) är inget fel. Men ibland vill man lyxa till det lite och då kan det kännas som att alkohol är det enda alternativet. Så är det inte alls! Det finns massor av goda alternativ att bjuda på. Här kommer tre tips på goda alternativa drycker som passar som fördrink eller till maten.

1. Kombucha

Har du provat kombucha? Det är ett sött te som genom en jäsningsprocess har fått en syrlig vinägeraktig smak. Påminner om alkoholfritt vin. Kombucha finns att köpa på de flesta välsorterade mataffärer och finns ofta i olika smaksättningar eller naturell. Men om du gillar att greja i köket kan du försöka dig på att göra egen. Då behöver du en kombuchasvamp, eller en SCOBY som det kallas. Det går att beställa på nätet eller få av en snäll person som redan gör egen kombucha. Prova med olika frukter, bär eller kryddor för en smakrik dricka.

2. Virgin Mojito

En riktig törstsläckare som funkar bra i alkoholfri tappning. Det finns många olika recept. Man kan göra det avancerat med egen sockerlag eller göra det jättelätt med sockerdricka eller mineralvatten, så det går att variera efter dina ambitionsnivåer. Men basen är samma: Mynta, lime, en kolsyrad dryck, is och ett sött inslag. Passar bra på sommaren, men känns fräsch året om.

Receptet ger 2 glas.

  • 1 lime
  • färsk mynta
  • 4 dl sodavatten
  • ca 3 dl is
  • 1 tsk råsocker

Skär limen i klyftor, pressa ur juicen och lägg hela klyftan i glaset. Strimla eller mortla mynta och socker. Blanda samman alla ingredienser. Pynta med limeskivor och myntakvistar.

3. Kryddig lingondrink

Receptet ger 4 glas.

  • isbitar
  • 8 dl gingerbeer
  • 8 msk koncentrerad lingondricka
  • kanelstänger och frysta lingon för kryddning och pynt.

Det finns många alkoholfria Ginger beers. Dessa smakar inte öl, utan som en ingefärsläsk. Vissa är mer åt läsk-hållet, nästan som Trocadero, medans andra är mer stickiga och smakar ordentligt med ingefära. Välj den du tycker passar bäst. Kolla efter ingefärsdricka  som alternativ!

Kom ihåg att pynta! Det är alltid kul med en liten kvist eller lite frysta bär.

Lycka till!